Međuljudski odnosi i prijateljstva - SOS Kutak Za Devojke
 
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Međuljudski odnosi i prijateljstva

28 јула, 2023by kutakdevojke0

Međuljudski odnosi i prijateljstva sastavni su deo života i pomažu nam da budemo srećni i ispunjeni. Ali šta zapravo prijateljstvo predstavlja, i kako možeš da prepoznaš da li je osoba koju si upoznala pre nekoliko meseci ili drugarica iz odeljenja tvoj pravi prijatelj ili ipak ne? Za početak, jedan od možda najbitnijih faktora jeste podrška...

Međuljudski odnosi i prijateljstva sastavni su deo života i pomažu nam da budemo srećni i ispunjeni. Ali šta zapravo prijateljstvo predstavlja, i kako možeš da prepoznaš da li je osoba koju si upoznala pre nekoliko meseci ili drugarica iz odeljenja tvoj pravi prijatelj ili ipak ne? Za početak, jedan od možda najbitnijih faktora jeste podrška koju ti prijatelj daje… Pravi prijatelj će uvek da se trudi da se osećaš poželjnom, potrebnom, sigurnom i srećnom. Bilo da je to neki kompliment ili jednostavno podrška u nekoj situaciji, pravi prijatelj će znati kako da te učini srećnom. ALI PAZI! Mnogi “prijatelji” će na indirektan način pokušati da sruše tvoje
samopouzdanje govoreći da je sve to “za tvoje dobro”… Na primer, kada se sa prijateljem nalazite u društvu, ukoliko nešto pogrešiš ili možda nisi izabrala pravi autfit za izlazak, pravi prijatelj će ti reći iskreno mišljenje, nasamo, bez da povredi tvoja osećanja ili te uvredi, dok će toksičan prijatelj koristiti pasivnu agresiju i reći nešto što će ti znatno uništiti raspoloženje i to najčešće u društvu, da svi čuju … “Lepa ti je haljina ali da sam na tvom mestu ne bih obukla nešto u čemu izgledam debelo” (nešto što bi toksičan prijatelj rekao). Takođe, za svaki uspeh koji postigneš, pravi prijatelj i prijateljica će se radovati zajedno sa tobom, dok će osoba koja to nije najčešće pokušavati da tvoje uspehe “utiša” svojim ličnim uspesima ili kritikovanjem da si
previše sebična zato jer stalno govoriš o tome šta ti radiš iako si u tom trenutku samo bila srećna i htela da podeliš to sa nekim.

“Dobila si 65 poena? Super. Ja sam dobila 80 i svi su me pohvalili za odličan rad, ali dobro… ne mogu svi da budu talentovani…”

Ukoliko želiš da se uveriš da li je neko tvoj pravi prijatelj, još jedna od bitnih stvari jeste ta daj prijatelj želi da sasluša. Ukoliko se osećaš da si ti uvek ona prijateljica koja sluša a da ti nikada nisi saslušana ili da kada pričaš, tvoj prijatelj nikada pažljivo ne sluša nego gleda u telefon i tome slično onda to nije prijateljstvo, već toksičan odnos. Razmisli o tome koliko zapravo možeš da veruješ svom prijatelju i koliko si otvorena prema njemu/njoj.

Sa pravim prijateljima rado deliš čudne priče, tajne i obrnuto. Oni će shvatiti vaše raspoloženje bez znakova. Ukoliko, s druge strane, imaš osećaj da nedovoljno veruješ prijatelju i ne želiš da mu saopstiš velike vesti ili mu kažeš svoje tajne ili možda osećaš da on nije dovoljno otvoren sa tobom onda se suočavaš sa ne tako iskrenim i pravim prijateljstvom, ali sve se može rešiti uz dobru i otvorenu komunikaciju, što zapravo u pravom prijateljstvu mora da postoji. I za kraj, najbitnije od svega jeste da se ti osećaš dobro u društvu osobe koju ti smatraš prijateljem. Ukoliko se nakon što završiš sa druženjem osećaš izmoreno, ako ta osoba čini da se osećaš loše kroz podrugljive komentare o tvom izgledu, težini, ocenama, itd. onda je vreme da nađeš novog prijatelja/icu.

Međutim, ako se nakon druženja osećaš ispunjeno, uzbuđeno ili se samo smejete kada ste zajedno, onda je to prijateljstvo prava stvar!

Ukoliko želiš da još razgovaramo o ovoj temi, naš kontakt je ostavljen na sajtu tako da smo uvek tu da ti pomognemo u bilo čemu, pa i tome da zajedno otkrijemo koliko je tvoj prijatelj ili prijateljica zapravo pravi/a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Kontakt
Vranje
0800 001017
Radnim danima 10 - 16h
https://soskutakzadevojke.org/wp-content/uploads/2022/03/cropped-crest-e1649918514893.png