Aktivnosti Kutka povodom 8. marta - SOS Kutak Za Devojke
 
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Aktivnosti Kutka povodom 8. marta

март 10, 2024by kutakdevojke0

/Vranje, 8. mart 2024./ Danas smo obeležile 8. mart – Međunarodni dan žena. “Osmomartovska” čajanka. Vršnjačke edukatorke Sos Kutka za devojke Vranje organizovale su “Osmomartovsku” čajanku na kojoj su bile dobrodošle sve devojke i devojčice. Tema čajanke bila je samopouzdanje i samopoštovanje, kao i kako to utiče na naše odnose sa drugim ljudima. Kroz razgovor...

/Vranje, 8. mart 2024./ Danas smo obeležile 8. mart – Međunarodni dan žena.

“Osmomartovska” čajanka.

Vršnjačke edukatorke Sos Kutka za devojke Vranje organizovale su “Osmomartovsku” čajanku na kojoj su bile dobrodošle sve devojke i devojčice. Tema čajanke bila je samopouzdanje i samopoštovanje, kao i kako to utiče na naše odnose sa drugim ljudima. Kroz razgovor i zabavne edukativne igre pokazale smo devojkama koliko je njihovo samopouzdanje važno, i kako ne treba da dozvole drugim ljudima da na njega utiču.
Čajanku smo održale u kafiću Doma učenika, gde su prisustvovale devojke iz svih srednjih i osnovnih škola u Vranju.

Naša poruka ove godine je bila “Hoćemo buket svojih prava!”

Održana tribina “Buket naših prava”.

Kutak je zajedno sa tridesetak učenica Hemijsko-Tehnološke škole održao reprizu tribine ,,buket naših prava“. Moćne žene bile su tema tribine.
Ovo je koncept koji smo već radile prošle godine, ali ovog puta na malo drugačiji način. Razgovarale smo o moćnim ženama koje su pomogle da ovaj dan postane Međunarodni praznik, o samom nastanku 8. Marta, kao i o moćnim ženama koje su se aktivno borile za ženska prava.

Ulična akcija – Ovog 8. Marta kažemo NE AKUŠERSKOM NASILJU!

Pozivamo sve nadležne u državi da zaustave jedno od težih oblika kršenja ljudskih prava žena – AKUŠERSKO NASILJE i da obezbede PRISUSTVO OSOBE OD POVERENJA na porođaju – poruka je koju šaljemo iz Vranja u okviru obeležavanja 8. Marta, Međunarodnog dana žena.

Poruke i predloge za gradonačelnika i direktora ZC Vranje, danas na uličnoj akciji pisali su naši sugrađani i sugrađanke. Neke od poruka su: „Veće sale za porađanje“, „Zaposliti ljude koji znaju šta rade“, „Da mogu da povedem osobu od poverenja“, „Bolje ophođenje medicinskog osoblja prema trudnicama“.

Ovaj 8. Mart posvećujemo svim ženama čija su prava ugrožena i ističemo važnost aktuelnog problema u Srbiji, a to je sve veći broj slučajeva akušerskog nasilja.

Ovog 8.Marta stojimo za žene, žensko telo, ženska prava i šaljemo jaku poruku svim ženama u Srbiji – zahtevamo od države i državnih institucija da zaštite sve žene, njihova prava i da problem akušerskog nasilja shvate ozbiljno, kao i da sve odgovorne za živote žena i dece kažnjavaju na adekvatan način.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Kontakt
Vranje
0800 001017
Radnim danima 10 - 16h
https://soskutakzadevojke.org/wp-content/uploads/2022/03/cropped-crest-e1649918514893.png