Pokrećemo se za devojčice - SOS Kutak Za Devojke
 
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Pokrećemo se za devojčice

12 октобра, 2023by kutakdevojke0

11. Oktobar – svetski dan devojčica Pod sloganom „Pokrećemo se za devojčice“ 30-tak devojčica prvog do četvrtog razreda srednjih škola Vranja i Doma učenika obeležile su 11. Oktobar – Svetski dan devojčica.

11. Oktobar – svetski dan devojčica 

Pod sloganom  „Pokrećemo se za devojčice“  30-tak devojčica prvog do četvrtog razreda srednjih škola Vranja i Doma učenika obeležile su 11. Oktobar – Svetski dan devojčica, kroz kreativne aktivnosti. SOS KUTKA ZA DEVOJKE VRANJE je organizovao Čajanku „Pokrećemo se za devojčice“, za sve devojčice u Vranju, da se kroz edukativno osmišljene igre i zabavu osnažimo i pošaljemo poruku svim devojčicama sveta da nisu same. Čajanka je emitovana na IG profilu @soskutakzadevojke_

U okviru igrica: Ko sam ja? Izađi iz svoje kože; Insta ram; Papir u krug; Pošalji poruku devojčicama sveta iz Vranja smo poslale ohrabrujuće poruke: NISI SAMA; VERUJ U SEBE; VOLI SEBE; Prijavi nasilje, budi JAKA, zajedno smo; Ne dozvoli da te obeshrabre; Stavi sebe na 1. Mesto; Nikad ne odustaj, veruj u sebe!

Položaj, svakodnevni život devojčica u porodičnom okruženju, u društvu… u Srbiji je danas i dalje pod jakim rizikom od nasilja svih oblika. Bezbednost devojčica je dospeo na naslovne strane novina, web sajtova masovnim ubistvima u maju ove godine u Beogradu-O.Š. Vladislav Ribnikar , u Duboni i Malom Orašju, gde su u većem broju brutalnim nasiljem i pucnjavom iz oružja  živote izgubile devojčice.  U mislima na sve njih, poslale smo poruke svim devojčicama Srbije i sveta i jasno po ko zna koliko puta, tražimo ZAUSTAVITE NASILJE NAD DEVOJČICAMA!

Jer, na osnovu ankete koju je tim SOS kutka za devojke Vranje ove godine sproveo sa devojkama iz Vranja i Srbije putem ankete na IG profilu @soskutakzadevojke_  u avgustu povodom Međunarodnog dana mladih, devojčice i devojke se osećaju nebezbedno, ugroženo, nezaštićeno. Zabrinjava činjenica da je veliki broj devojaka odgovorilo da su danas mlade devojke veoma izložene nasilju i to 91%, a svega 9% je suprotnog mišljenja. Takođe, devojke u našem društvu nisu bezbedne, jer je većina devojaka odgovorila da se ne oseća bezbedno i to 57%. I odgovori na ostala pitanja nas dovode do zaključka da mlade devojke nisu zadovoljne trenutnim stanjem omladine, da im nedostaje veći broj organizacija gde bi devojke mogle da se edukuju, više aktivizma i kulturnih dešavanja.

Istraživanje OEBS-a iz 2018.godine, koje je rađeno za područje Jugoistočne Evrope, pokazuje da je 21% žena prošlo kroz fizičko, psihološko, ili seksualno nasilje do svoje 15.godine. Ovi podaci govore da su u današnjem društvu posebno ugrožene devojčice i da naše institucije i dalje nemaju efikasan mehanizam za sprečavanje nasilja nad devojčicama.

Za prijavu nasilja, kao i za informisanje dostupan je SOS Telefon Vranje – besplatan poziv na broj                  0800/ 001 017

Ne želimo da nas strah sputava i koči, želimo da budemo vidljivije i bezbednije kako u stvarnom tako i u online svetu!    

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Kontakt
Vranje
0800 001017
Radnim danima 10 - 16h
https://soskutakzadevojke.org/wp-content/uploads/2022/03/cropped-crest-e1649918514893.png