Menstruacija - SOS Kutak Za Devojke
 
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Menstruacija

фебруар 25, 2022by kutakdevojke0

Verovatno ste primetile da telo devojčica kreće sa razvojem u jednom periodu života koji se naziva pubertet. Pubertet predstavlja prelazni period kada telo sazreva i tada se menja iz dečijeg tela u telo odrasle osobe.

Verovatno ste primetile da telo devojčica kreće sa razvojem u jednom periodu života koji se naziva pubertet. Pubertet predstavlja prelazni period kada telo sazreva i tada se menja iz dečijeg tela u telo odrasle osobe. U ovom periodu se kod devojčica javlja nešto novo i nepoznato, ali potpuno normalno. To je menstruacija, i sada ćemo odgovoriti na najčešća pitanja o ovom pojmu.

Šta je to menstruacija?

Menstruacija se javlja u pubertetu i predstavlja spremnost tela devojaka na trudnoću. Svakog meseca, u telu kako odraslih žena tako i devojaka dolazi do zadebljanja materice, koja se sprema da do nje dođe oplođena jajna ćelija, kako bi se fetus tu razvijao, i do oslobođanja jajne ćelija iz jajnika. Kada ne dođe do začeća (proces kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju), dolazi do toga da se zidovi materice zajedno sa neoplođenom jajnom ćelijom izbacuju iz organizma. To predstavlja krv koju vidimo. Ovaj proces obično traje 4-7 dana i potpuno je normalan. Menstrualni ciklus počinje prvog dana krvarenja, a obično se završava dan pre naredne menstruacije. Menstruacija traje otprilike do pedesetih godina, kada nastupa menopauza – trenutak kada menstruacija prestaje i samim tim žena više ne može da zatrudni.

Kako znati kada će menstruacija početi?

Pre početka menstruacije, javljaju se različiti simptomi po kojima je možete prepoznati. Neki od njih su povišen sekret, bol u grudima ili stomaku. Takođe možete osećati nadutost ili preveliku osetljivost kože, veću ili manju potrebu za hranom. Naravno, sve zavisi od osobe do osobe. Što se tiče prve menstruacije, javlja se nagli rast grudi kao i stidnih dlačica.

Prva menstruacija i šta sve treba da znaš?

Zbog nedovoljno razgovora ili informisanosti, mnogi misle da je prva menstruacija nešto strašno ili pak loše. Ipak, ovo je potpuno normalna pojava i najčešće se javlja između 11 i 14 godine života, međutim može se javiti nešto ranije ili kasnije. Nema posebnog razloga zašto je to tako, odgovor je u individualnosti i posebnosti svake od nas. Što se tiče dužine trajanja, ponovo ima odstupanja, i može trajati 3-4 dana, a nekada i 8-10.

Koji se sve proizvodi koriste tokom menstruacije?

Postoji dosta proizvoda koji nam pomažu u normalnom funkcionisanju tokom trajanja menstruacije. Najčešće se koriste ulošci, zatim tamponi, a danas sve više i menstrualne čašice.
Ulošci se najčešće prave od pamuka i postoje razlicite veličine i tipovi. Na svom donjem delu imaju lepak i najčešće krilca kojima ih lepimo na gaćice, i menjaju se otprilike na svaka 3-4 sata, u zavisnosti od obilnosti krvarenja.
Tamponi su takođe pamučni, otprilike valjkastog oblika sa oblim vrhom i stavljaju se direktno u vaginu. Sadrže končić na zadnjem delu koji se povuče kada je vreme za promenu.Bitno je menjati tampon redovno, na otprilike 6 sati, jer može dovesti do nekih neželjenih posledica.
Menstrualna čašica, napravljena od prijatnog gumenog materijala, postavlja se takođe u vaginu i na taj način sakuplja tečnost. Kad se napuni, tečnost se prospe, čašica ispere i spremna je za ponovno korišćenje. Menstrualne čašice su sve popularnije poslednjih godina, kao ekološki najprihvatljivija opcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Kontakt
Vranje
0800 001017
Radnim danima 10 - 16h
https://soskutakzadevojke.org/wp-content/uploads/2022/03/cropped-crest-e1649918514893.png