Samopovređivanje kao posledica nasilja - SOS Kutak Za Devojke
 
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Samopovređivanje kao posledica nasilja

новембар 27, 2023by kutakdevojke0

Zašto samu sebe povređujem? Kako da prestanem s tim? Kako da pomognem nekome za koga znam da se samopovređuje? Draga devojko, ukoliko imaš bilo kakvih nedoumica vezanih za ovu temu, ili si kliknula na ovaj tekst baš zato što se jedno od tvojih pitanja nalazi ovde, onda će ti ovaj tekst pomoći da sve što...

Zašto samu sebe povređujem? Kako da prestanem s tim? Kako da pomognem nekome za koga znam da se samopovređuje?

Draga devojko, ukoliko imaš bilo kakvih nedoumica vezanih za ovu temu, ili si kliknula na ovaj tekst baš zato što se jedno od tvojih pitanja nalazi ovde, onda će ti ovaj tekst pomoći da sve što želiš da znaš ovde i saznaš.

Samopovređivanje najčešće jeste posledica traume, usled posedovanja loše slike o sebi, ili da bi osoba potisnula loša osećanja.

Iako samopovređivanje može doneti trenuni osećaj olakšanja, kasnije, kajanje je još jače.

Osobu koja se samopovređuje možemo prepoznati po ožiljcima po telu, konstantnom nošenju odeće dugih rukava, čak i kada je toplo, kao i po nošenju oštrih predmeta koji su u tom trenutku, na tom mestu, nepotrebni.

A kakve zapravo veze samopovređivanje ima sa nasiljem?

Pre svega, rizik od samopovređivanja veći je kod devojaka koje su u nasilju, a adolescenti koji su se suočili sa vršnjačkim nasiljem su u 3 puta većem riziku od samopovređivanja od onih koji nisu. Osobe koje su u nasilju neretko se bore sa anksioznošću, depresijom, suicidnim mislima i niskim samopouzdanjem.

* Osoba koja se samopovređuje može biti i žrtva partnerskog nasilja.

* Kod porodičnog nasilja, samopovređivanje je takođe prisutno, naročito ukoliko je osoba preživela neku traumu, kao beg od realnosti i pokušaj da se sve to zaboravi.

* Seksualno nasilje je jedan od najčešćih razloga za samopovređivanje.

Naime, devojka ili žena nakon pretrpljenog seksualnog nasilja pokušava da se izbori sa naletom emocija tako što sebi nanosi bol, ponekad smatrajući čak i da je sama kriva zbog onoga što je preživela.

Samopovređivanje NIJE MENTALNA BOLEST! Želja za bolom i bekstvom od osećanja nije „stvar pažnje“ i osoba koja se samopovređuje nikada se za to ne treba okrivljivati. Neophodno je da razumeš ono što se dešava u glavi osobe koja se samopovređuje i da joj pomogneš da se s tim izbori i uputiš da potraži pomoć, a ne da je okrivljuješ za postupke.

Samopovređivanje predstavlja jedan oblik „zavisnosti“ i da bi osoba zaustavila taj čin potreban je dug vremenski period i strpljenje.

Ukoliko se ti ili osoba kojoj želiš da pomogneš samopovređuje, idealna alternativa za postepeni izlazak iz ovoga jeste nešto što će umiriti stres, ali ne na način na koji možeš da se povrediš.

Na osnovu svega ovoga, devojke iz SOS Kutka ti predlažu načine kako da svoje negativne emocije svedeš na nulu, a da pritom ne nanosiš štetu sebi.

– Za sprečavanje BESA možeš da:

-> vežbaš

-> crtaš ili slikaš

-> pocepaš ili baciš nešto što ti nije potrebno (i na bezbedan način)

-> trčiš

-> izgovoriš naglas šta zapravo u tebi izaziva bes

– Za sprečavanje TUGE možeš da:

-> slušaš muziku koju voliš

-> okružiš sebe voljenim osobama

-> pitaš nekoga za pomoć

-> prošetaš

-> odspavaš (sve je bolje kada se misli slegnu)

– Za sprečavanje STRAHA i ANKSIOZNOSTI:

-> ispričaj nekome svoj problem

-> diši duboko i fokusiraj se na svoje disanje

-> pokušaj da se 2-3 minuta dnevno suočavaš s problemom, kako bi shvatila kako ga rešiti

-> ceni svoju hrabrost, seti se svih onih trenutaka kada si bila hrabra

-> smiri se šetnjom u prirodi

Ukoliko ti je potrebna podrška, SOS Kutak za devojke ti je na raspolaganju 24h dnevno. Pozivamo te da nam pišeš jer smo tu da te saslušamo i razumemo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Kontakt
Vranje
0800 001017
Radnim danima 10 - 16h
https://soskutakzadevojke.org/wp-content/uploads/2022/03/cropped-crest-e1649918514893.png